Jeśli nigdy nie próbowałeś koktajlu zrobionego z dodatkiem serka wiejskiego, to przygotuj się na miłe zaskoczenie.
Serek wiejski zamiast odżywki białkowej
Często przygotowujemy koktajle jako lekkostrawny posiłek na śniadanie, ale jeśli nie dodamy jakiegoś źródła białka, które by nas wysyciło, to będziemy zaraz czuć głód.
Osobiście nie przepadam za wszelkiej maści odżywkami białkowymi – nie ma zaufania, co do procesu ich produkcji.
Na szczęście tu pojawia się serek wiejski, który ma stosunkowo dużą zawartość białka – 11 g białka na 100 g produktu.
Piątnica ma w swojej ofercie serek wiejski wysokobiałkowy, który ma 14 g białka na 100 g produktu.
Jakiego rodzaju serka wiejskiego użyć do przygotowania koktajlu
Ja osobiście preferuję zwykły serek wiejski – nie zawiera cukru. Zamiast tego wolę dodać słodzik, banana lub trochę miodu.
Ale jeśli chcesz, to możesz użyć do przygotowania koktajlu wersji smakowych serka wiejskiego.
Jak zrobić koktajl z serka wiejskiego?
Nie martw się, skład jest banalny, a przygotowanie jeszcze bardziej.
W zasadzie wystarczy wszystko wrzucić do blendera i zblendować.
Składniki [na 1 porcję]
- mleko 125 ml – jeśli chodzi o rodzaj, to zależy, to już tylko i wyłącznie od Ciebie, ja osobiście preferuję mleko migdałowe bez dodatku cukru, ale każdy rodzaj się sprawdzi
- połowa banana
- 200 g zwykłego serka wiejskiego [1 całe opakowanie]
- 150 g mrożonych truskawek
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- łyżka miodu – możesz pominąć, jeśli używasz smakowego serka wiejskiego
Opcjonalne składniki:
- dodatkowe owoce – możesz użyć prawie każdego rodzaju owoców, moje ulubione dodatki to borówki, ewentualnie ananas
- jogurt grecki – jeśli nie lubisz serka wiejskiego [chociaż nie wiem, jak można go nie lubić], to podobną konsystencję otrzymasz używając jogurtu greckiego [ma mniejsza zawartość białka niż serek wiejski]
- jeśli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć ilość białka, to możesz dodać łyżkę nasion chia lub mielonego lnu
Przygotowanie
- jeśli chodzi o kolejność dodawania składników do blendera, to zawsze zaczynaj od płynnych składników – płyn pomaga innym składnikom krążyć wokół ostrzy
- następnie dodaj pozostałe składniki i blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji
- jeśli uznasz, że otrzymany koktajl jest zbyt gęsty, to możesz dodać więcej mleka lub wody
- jeśli chcesz zagęścić koktajl, to możesz dorzucić kilka dodatkowych kostek lodu i zblendować jeszcze raz
- koktajl możesz podać tak, jak jest, albo udekorować go łyżka bitej śmietany i posypać wiórkami kokosowymi
- Smacznego!