Skład odżywczy produktów mlecznych jest bardzo zróżnicowany w zależności od produktu. A rozróżnienie ich i wybranie najlepszego dla siebie może być prawdziwym kłopotem, gdy znajdziesz się w supermarkecie przed pułkami pełnymi podobnych produktów spożywczych. Dlatego też wyjaśniamy cechy charakterystyczne najbardziej popularnych produktów mlecznych dostępnych na różnych rynkach:
Przetwory mleczne
Kategoria ta obejmuje wszystkie produkty, które wyglądają jak mleko, ale mają dodany składnik (taki jak kwasy tłuszczowe omega-3 lub błonnik). Nie są one uznawane za mleko, ponieważ nie spełniają definicji prawnej.
Jogurty
Kolejny dobrze znany produkt, który może być mylący. Za jogurty uważa się wyłącznie produkty mleczne fermentowane przy użyciu dwóch mikroorganizmów: Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus. Wszystkie produkty fermentowane z udziałem innych bakterii, takich jak Bifidubacterium (słynny bifidus), należą do kategorii mlek fermentowanych. Do kategorii jogurtów zalicza się również jogurty „pasteryzowane po fermentacji”, w których nie występują już mikroorganizmy i które nie muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.
Mleka fermentowane
Powstałe w wyniku fermentacji mleka przy użyciu mikroorganizmów innych niż jogurt. Są to wszystkie produkty zawierające Lactobacillus casei lub Bifidibacterium spp.
Desery mleczne
Są to budynie, kremy, puddingi ryżowe, puddingi i musy, które nie pochodzą z fermentacji i zawierają mleko w różnych proporcjach, jak również inne składniki, takie jak cukier, śmietana, czekolada, żelatyna, aromaty itd.
Jaki wpływ ma jedzenie nabiału na funkcjonowanie organizmu? Jakie wartości odżywcze ma nabiał? Przeczytaj tutaj.
Twaróg
Otrzymywany przez dodanie podpuszczki w celu wytrącenia białek mleka i nadania mu typowej konsystencji. Nie jest to produkt fermentowany.
Ser
Jest to świeży, lub dojrzały produkt otrzymany przez dodanie podpuszczki lub innego koagulantu. W zależności od użytych do zakwaszania mikroorganizmów i czasu dojrzewania uzyskuje się różne odmiany sera (o różnych wartościach odżywczych).
Masło
Emulsja (mieszanina) wody w tłuszczu pochodzącym wyłącznie z mleka. Zawiera od 80% do 90% tłuszczu i maksymalnie 16% wody.